Pestki od jabłek

Kategoria: Biochemia



pestka
2007-01-03, 09:04
Jaka jest zawartość  związków chemicznych w 1 pstce od jabłka ( chodzi mi tu o ''cyjanek'' podobno pestki to zawierają )
Neecze
2007-01-03, 21:59
W pestkach różnych owoców zawarte są różnego rodzaju glikozydy (czyli mówiąc ogólnie - pochodne cukrów) cyjanogenne, które w odpowiednich warunkach mogą uwalniać cyjanowodór. Ale - ile tego jest w pestce od jabłka - to chyba zależy od wielu czynników. W każdym razie - nie znam żadnych liczb ;)
Antypiryna
2007-02-17, 09:36
Nie wiem,czy jeszcze potrzebujesz tej informacji, ale pestki od jabłek zawieraja ok. 0.5 mg glikozydów cyjanogennych (dlatego zreszta zjedzenie dużej ilości - ok.80 lub więcej może być śmiertelnie niebezpieczne)
Jynx
2007-04-23, 22:46
Witam po raz pierwszy na forum


Glikozydy cyjanogenne a cyjanek to dwie różne rzeczy (chodzi o szybkość uwalniania cjanku). Glikozydy muszą być rozłożone przez specyficzne enzymy aby wydzielił się cyjanek. Ponad to masa cząsteczkowa cyjanku jest znacznie mniejsza od masy cząsteczkowej glikozydów cyjanogennych tak więc 0.5 mg to nie jest dużo.

Cyjanek w naszym organizmie nie kumuluje się (wątroba go rozkłada).

Podczas moczenia i kiełkowania nasion gwałtownie zmniejsza się ilość glizozydów cyjanogennych. Glikozydy cyjanogenne występują bardzo często w materiale roślinnym zwierzęta włącznie z człowiekiem mają na to biochemiczny sposób. Np. siemie lniane też ma ww. glikozydy które działają bakteriostatycznie w przewodzie pokarmowych.

Polecam opracowania:
http://fitoterapia.intern...ie%20lniane.htm

http://www.rozanski.henry...armakologia.htm
Fragment z linku powyżej:
Glikozydy cyjanogenne zawarte w ziołach wraz z innymi składnikami wykazują synergizm i działają uspokajająco, lekko oszałamiająco, rozluźniająco, żółciopędnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwkaszlowo i odkażająco, pobudzają ośrodek oddechowy; oczywiście wszystko to w dawkach leczniczych. Dawniej w lecznictwie stosowana była woda z nasion migdałowca gorzkiego Aqua Amygdalae amarae, zawierająca około 0,1% HCN; zażywano ją w dawce 2 g 3 razy dz. przy kaszlu, bezsenności, pobudzeniu nerwowym, nieżycie oskrzeli i w zapaleniu płuc. Obecnie lek ten można zastąpić wodnymi wyciągami z czeremchy czy tarniny.


http://www.barzyk.gower.pl/p24.htm
Ww. linku: Charakterystycznym składnikiem są diglikozydy cyjanogenne (linustatyna i neolinustatyna) w ilości ok. 1,5% , z których może się uwalniać kwas cyjanowodorowy i aceton (po roztarciu i namoczeniu nasion!).

Jak widać najwęcej jest wtedy gdy suche nasiona się zmieli i dopiero namoczy.
Natomiast gdy się najpierw namoczy lub podkiełkuje (oraz opłucze – higiena) i zmieli nie ma problemu, wtedy jest ww. najmniej, rozkładają się podczas kiełkowania.

Pozdr.
Jynx
∫¾∫
roger8787
2008-12-09, 13:39
 	  			  
Nie wiem,czy jeszcze potrzebujesz tej informacji, ale pestki od jabłek zawieraja ok. 0.5 mg glikozydów cyjanogennych (dlatego zreszta zjedzenie dużej ilości - ok.80 lub więcej może być śmiertelnie niebezpieczne)



Po pierwsze to smiertelna dawka jest uzależniona od masy osoby ktora zjada pestki, a po drugie należy uwzględnic inne parametry:
-szybkość zachodzienia rozkładu(pH sok żołądkowego)
-szybkość dostawania się do żołądka pestek i ich trawianie,
- a także wiek jablka (zmiana stężenia związków wraz z czasem przechowywania, tu patrz dzialanie enzymów).


Podobne tematy: