aspartam, sztuczne dosładzanie oraz produkty light

Kategoria: Biochemia



justynaa5
2010-04-21, 20:43
hejka, otóż ostatnio przeprowadzona została u nas w katedrze ocena zawartości cukrów w produktach które zdaniem producenta mają być niedosładzane..oczywisty jest wynik:D

iz jednak tak nie jest

miałabym pytanie czy macie może jakies materiały może linki ciekawe odnośnie zagadnien ktore podałam w temacie? interesuje mnie głównie aspratam czy w gruncie rzeczy jest aż tak szkodliwy jak o nim jest czesto napisane.Moze macie jakies informacje to prosiłabym o napisanie co np wiadomo Wam na temat aspartamu. Oggólnie jest przyjete iz szkodzi...i podobno jest rakotworczy to dlaczego w takim razie mozna go stosowac?

A czy produkty light kryją jakieś "ciekawe substancje chemiczne" bo wiadomo jak czegos nie ma np mniej tłuszczu to coś przecież trzeba wcisnać w to miejsca:D
pozrowki:D
Wojtas
2010-04-22, 11:30
Na wykladzie mialem kiedys cos takiego:


Slodycze:

Laktoza - 0.16
Glukoza - 0.75
Sacharoza - 1
Fruktoza - 1.75
Aspartam - 1500
Sacharyna - 3500



Jest to zywcem wyjete z ktoregos (chyba 4) tomu McMurrego. Porownano w tej tabelce intensywnosc slodkiego smaku na tle sacharozy, tylko nie wiadomo czy jest to porownanie wzgledem ilosci czy jednostki masy. Moze Ci sie przyda.
justynaa5
2010-04-23, 14:18
dzikeuje bardzo:D


Podobne tematy: